پرویز کردوانی در گفتگو با خبرنگار انتخاب خبر افزود: البته در پژوهشکده هواشناسی مشهد و يا مركزي در آمريكا وجود دارد كه با بررسيهايي زيادي يك سري نقشه تهيه ميكنند و تمام دنیا آن چیزی را که می خواهند به صورت فصلی پیش بینی بکنند از این دو منبع است.
وي ادامه داد:آن چيزي كه بايد به آن توجه کرد، تغييرات كره زمين در اين 30 سال است. اگر به اين تغييرات توجه كنيم خواهيم ديد كه کره زمین، گرم شده و یک بی نظمی به وجود آمده است.
پدر علم کویرشناسی ایران اضافه کرد: اگر کره زمین گرم شود مناطقی که دارای بارندگی بوده، بارندگی بیشتری خواهد داشت و مناطقی که بارندگی کمی داشته، بارندگی بیشتری خواهد داشت؛ به طور مثال اگر به بارشهاي مازندران درطي 25 سال گذشته توجه کرد، متوجه خواهیم شد در مازندان غربی و شهرهايي مثل رامسر و تنکابن بارندگي سه برابرشده و حتي در سال آبی امسال آنقدر بارندگی زیاد بوده كه وقوع سيل تمام بندهای برنج کاری را از بین برد، اما در مازندران شرقی مثل نکا و بهشهر و گلوگاه، بارندگي کم بوده است، يا اگر بخواهيم اصفهان را مثال بزنيم، می گویند اصفهان خشکسالی است و باید دوره 15 ساله خشکسالی را پشت سربگذارد تا دوباره وضعیت بارندگی اش مساعد شود؛ اين حرف، درست نيست و بحث خشكسالي مرتفع نخواهد شد، چراكه گرم شدن کره زمین، تمام معادلات را بر هم زده است.
اين استاد دانشگاه گفت: الان چله بزرگ تمام شد و در چله کوچک قرار داريم. شايد خيليها مي گفتند در چله كوچك، سرماي شديدي خواهيم داشت، اما ديديم كه هوا گرم شد و به خاطر اين گرما بسياري از درختان شروع به آب جمع كردن کردند و درنهايت، درختان، شکافته شدند و شیره دادند.
وی با بیان اینکه هوا را نميتوان پیش بینی کرد، گفت: امسال در کوهرنگ 3 متر برف آمد. اگر اين برف ها يخ بزند براي فصل بهار تبديل به رودخانههاي پرآب خواهد شد، اما گرماي زود هنگام، رودخانههاي جديدي را به راه انداخته است كه متأسفانه به زمين هاي زراعي رسيد و گندم های منطقه را نابود کرد.
کردوانی در ادامه به بحث آلودگي هواي كلانشهرها اشاره كرد و ادامه داد: در موردبحث آلودگي شهري مثل تهران هيچ كس مقصر نيست. بايد توجه داشته باشيم كه در تهران و برخی دیگر از شهرستان ها در اواخر پاییز و اویل زمستان، زمین سردتر است. اگر گرماي مستقیم خورشيد را در زمستان 15 درصد حساب كنيم، مابقي گرما از زمين است. حالا تصور كنيد گرماي خورشيد وقتي كم باشد و زمين، سرد، ماجراي چتر معکوس رخ ميدهد و اجازه نخواهد داد آلودگی سير صعودي داشته باشد.
اما يكي ديگر از دغدغههای پدر علم کویرشناسی ایران، آب است. او مي گويد: حواس هيچ كدام از مسئولان كشور به آب نيست و فقط به مردم می گویند صرفه جویی کنید و فقط به كشاورزان درباره مصرف نكردن آب فشارآورده اند. مسئولان کشور به جان كشاورزان افتاده اند و مدام چاهها را مي بندند و همان چند چاه باقي مانده را نصف می کنند. با اين كار، كشاورز دست از كار مي كشد و مهاجرت ميكند. اما مشكل از آنجايي آغاز مي شود كه پول نفت، ديگر وجود ندارد و دوباره بايد به كشاورزي روي بياورند، اما ديگر کشاورز، كاری بلد نیست.
كردواني تصریح کرد: در مصرف بي رويه آب، متهم اول ساختمان سازيهاي شهري است. شهرداري ميگويد هزينهها زياد است و براي تامين آن بايد تراکم بفروشند. از طرفي وزارت نيرو اگر با اين طرح، مخالفت كند كافي است كه پاي فروش انشعاب آب به ميان كشيده شود تا آنها نيز مشكلي با ساخت و سازهاي بي رويه در كلانشهرها نداشته باشند.
وي تأکید کرد: در بحث ساختمان سازي هاي شهري بايد وزارت نیرو، شهرداری و مهندسان ساختمان نظارت ويژه اي داشته باشند؛ به طور مثال وزارت نيرو بايد روي بحث كنتورگذاري و لوله كشي هاي ساختمان، نظارت كند، اما متأسفانه اين نظارت ها چه در ساختمانهاي جديد و چه در ساختمان هاي قديمي وجود ندارد.
پدر علم کویرشناسی ایران گفت: درحال حاضر در ساختمانهاي قدیمی فقط از شیرهای پرمصرف استفاده شده است. اگر با تلاش وزرات نيرو تكنسينها با حضور در اين خانه ها شيرهاي كم مصرف، کار گذارند و بعد هزینه آن، روي قبض از مردم اخذ شود، تأثير خوبي روي موضوع آب و صرفه جویی در مصرف به جای خواهد داشت.